Bordeaux is de grootste AC (Appellation d’origine Contrôlée) regio van Frankrijk –  zowel in waarde, als in volume – en de klassieke regio voor wijnen gemaakt van cabernet sauvignon en merlot. Deze twee druivenrassen vormen een klassieke blend uit deze beroemde regio in het Zuid Westen van Frankrijk. Hier heerst een gematigd en vochtig zeeklimaat. Vooral de lange, warme herfst is ideaal voor deze rassen.

In het hart van het gebied ligt de monding van de Gironde waar de rivieren Garonne en Dordogne samenkomen. Wijnen van topkwaliteit komen vooral uit twee zones binnen de regio, ook wel de linkeroever en de rechteroever genoemd. Met de linkeroever bedoelen we het gebied ten westen en zuiden van de Gironde en Garonne. Van noord naar zuid zijn dit de appellations: Médoc, Haut-Médoc, en Graves.

Met de rechteroever bedoelen we het gebied ten noorden en oosten van de Gironde en Dordogne. De belangrijkste appellations zijn Saint-Émillion en Pomerol.

Bordeaux

Linkeroever Bordeaux | A-lister Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon is zonder te overdrijven de beroemdste druif ter wereld en werkelijk overal ter wereld graag gezien. Deze krachtpatser is verantwoordelijk voor de bovengenoemde ‘Premier Grand Cru Classé’ uit de Médoc. Zijn grootste kracht ligt in zijn oneindige vermogen om te ouderen. Deze druif barst namelijk van de tannine en zuren; de conserveringsmiddelen van elke druif.

In zijn jeugd is dit niet gemakkelijk, maar als hij ontwikkelt, als een wijze heer op leeftijd, weet hij als geen ander complexe nieuwe smaken op te bouwen, zoals leer, tabak, chocolade, ceder en meer. Hij smeekt om houtopvoeding, want dan komen zijn kwaliteiten optimaal naar voren. Smaken waarvoor je mij gerust midden in de nacht wakker mag maken. Deze goede reputatie van Cabernet Sauvignon komt uit de Bordeaux. Bijvoorbeeld van de de beroemde Châteaux Lafite-Rothschild, Latour, Margaux en Mouton-Rothschild.

Mouton rothschild Bordeaux

Hoe smaakt een typische (linkse) Médoc-wijn?

Cabernet Sauvignon is op de linkeroever het overheersende ras. De beste locaties zijn de lage heuvels met kiezelbodems. Die voeren het water af en houden de warmte vast. Dit ondersteunt het rijpingsproces. Cabernet Sauvignon heeft behoefte aan voldoende warmte en in een minder warm jaar heeft hij anders moeite met rijp worden.

Als ze nog jong zijn kunnen de wijnen nog behoorlijk stoer zijn, maar met de leeftijd wordt de tannine zachter en ontwikkelen de aroma’s zich tot een complex geheel. De Médoc wijnen horen tot de meest complexe en langstlevende wijnen van de wereld.

Cabernet Sauvignon
Hoe langer, hoe beter dus

De beste wijnen geven enerzijds rijpheid –  en anderzijds juist frisheid, met de juiste dosis spanning. Zo worden ze steeds lekkerder, naarmate je ze langer bewaart. Dat komt door meerdere aspecten. Zo heeft het gebied een gematigd klimaat, wat ervoor zorgt dat de druiven tot een ideale fenolische rijpheid kunnen komen. 

Dit houdt in dat hoe langer de rijpingsperiode wordt uitgespreid, hoe meer primaire aroma’s de druiven kunnen ontwikkelen.

Bodem + Klimaat

Een andere belangrijke factor is de bodem. In de Médoc zijn er de beroemde kiezelbanken en natuurlijk spelen de aanwezigheid van de rivieren, de dennenbossen en de Atlantische Oceaan ook een belangrijke rol op het klimaat.

Kooptip! Probeer mijn favoriete Bordeaux met gegrild rood vlees – De ideale wijnspijs combinatie!

Rechteroever Bordeaux | Merlot Als Ideale Partner

Na Cabernet Sauvignon, is Merlot de meest aangeplante blauwe druif ter wereld. Het DNA van Merlot lijkt op Cabernet –  en ook hier vormt Bordeaux de thuishaven van deze wereldburger.

Merlot staat bekend om zijn rijke, zachte, sensuele smaken. Hij heeft minder tannines en vaak meer alcohol dan de Cabernet. Hierdoor komt de wijn ronder en fluweliger over en is het een prachtige aanvulling op de hardere Cabernet Sauvignon.
Merlot wordt aan Cabernet Sauvignon toegevoegd om een wijn te creëren die net iets makkelijker in zijn jeugd drinkt en de wijn een fluwelen zachtheid bezorgt. Geen verrassing dat dit succesvolle duo uit de Bordeaux, ook in de rest van de wereld bijna standaard wordt geblend.

Petrus Bordeaux

De beroemdste wijnen van de rechteroever

De rechteroever heeft als belangrijkste appellations Saint-Émilion en Pomerol. Hier is Merlot dus de belangrijkste druif. De wijnen zijn zachter van stijl, dan die van links. Buiten deze twee appellations, worden ook veel Bordeaux wijnen van zeer goede kwaliteit gemaakt. Op het etiket staat dan de regionale appellation Bordeaux of Bordeaux Supérieur vermeld. Een benaming waarvoor een hoger alcoholgehalte verplicht is.

En vergis je niet, ook als solist kan Merlot de sterren van de wereld spelen. Aan de rechteroever van de Dordogne ligt Pomerol. Hier wordt misschien wel de beroemste cultwijn van de wereld gemaakt: Pétrus, gemaakt van bijna 100 procent Merlot. In Pomerol zijn de bodems van ijzerhoudende klei en in Saint-Emilion vooral kalk. Stuk voor stuk bodems die perfect zijn afgestemd op de Merlot druiven die er staan aangeplant.

Cabernet Franc | Zo vader zo zoon

Indirect is de Cabernet Franc druif verantwoordelijk voor de beroemde wijnen uit de Bordeaux. Cabernet Franc is namelijk de vader van de beroemde Cabernet Sauvignon. Qua bekendheid bij het grote publiek, staat hij in de schaduw van zijn zoon. Maar hij is wel degelijk een klassieker. Hij heeft weliswaar een bijrol in de Bordeaux blend (vaak maar 5-10% van de blend) in het Loire dal speelt hij als de eerste viool.

Zijn autentieke karakter met aroma’s van viooltjes, framboos, bosgrond, vers potloodslijpsel (!) en iets groens leveren hem tal van fans op in de Loire gebieden Chinon en Bourgueil. Even als zijn zoon, kan de Cabernet Franc waanzinnig goed ouderen.

Bordeaux kurken

Andere authentieke druivenrassen uit Bordeaux

De inheemse druivenrassen Cabernet Sauvignon, Franc en Merlot uit de Bordeaux zijn tegenwoordig ook helemaal thuis in allerlei gebieden buiten de Bordeaux. Echter er zijn ook druivenrassen uit de Bordeaux zo goed als verdwenen. Deze druivenrassen voelen zich inmiddels beter thuis buiten de Bordeaux.

Zoals de Malbec druif in Argentinië, de Carménère druif in Chili en ook de Petit Verdot heeft het gematigde en vochtige klimaat ingeruild, voor de warmere wijngebieden van Zuid Afrika. Deze wijnen uit deze warmere gebieden hebben zachtere tannines, een hoger alcohol percentage, donkerder fruit, vanille (in de mate waarop de wijn houtopvoeding heeft gehad) en een opvallend zoetje.