Deze bietengazpacho is een échte klassieker van restaurant de Kas. De bietjes groeien een groot gedeelte van het jaar in hun eigen tuin. In dit recept combineert de zoetheid van de bietjes goed met het bittere van de sla en de bergamot.

Vond je dit een lekker recept? Lees dan nog twee andere recepten van restaurant de Kas, rabarber recept en dit koolrabi recept!

Recept | Bietengazpacho

0 from 0 votes
Course: TussengerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Ingrediënten

  • 1 kg 1 bietjes, geschild en gepoft (houd 0,5 kg apart)

  • 0,5 liter 0,5 bietensap

  • 2 2 rode tomaten in stukken

  • 1/4 1/4 komkommer, geschild en in stukken

  • 1/2 1/2 rode paprika, zaad en zaadlijsten verwijderd

  • 1 1  kleine ui, gepeld

  • 1 1 avocado, gehalveerd en vruchtvlees eruit geschept

  • 2 cm 2 gember, geschild

  • 1/2 1/2 rode peper, zaad verwijderd

  • 1 1 tenen knoflook, gepeld

  • 2 2 takjes munt

  • 1/2 1/2 bosje basilicum

  • 1/2 1/2 bosje koriander

  • 1 el 1  komijn

  • 60 ml 60 sushiazijn

  • 100 ml 100 olijfolie

  • Bergamotvinaigrette:
  • 50 ml 50 sushiazijn

  • 50 ml 50 wittewijnazijn

  • 50 ml 50 rijstazijn

  • 50 gr 50 suiker

  • 150 ml 150 water

  • 3 3 druppels bergamotessence

  • Garnering:
  • 1 1 krop castelfranco, gewassen en bladeren losgehaald

  • 1 1  kleine biet, goed gewassen, in dunne plakjes 

  • paar blaadjes bloedzuring

Bereiding

  • Doe 0,5 kg bietjes met de rest van de ingrediënten voor de gazpacho in een keukenmachine en maal ze tot een fijne puree. Duw het geheel daarna door een fijne zeef en breng de gazpacho op smaak met zout en peper. Mocht de gazpacho ietsjes te dik zijn, dan kun je wat bietensap extra toevoegen. Proef goed: het moet zoetig, aards maar ook fris smaken door de azijn.
  • Breng in een pan alle ingrediënten voor de bergamotvinaigrette aan de kook. Giet het geheel, zodra de suiker is opgelost, in een fles en bewaar het koud. Het blijft lang goed en is lekker in allerlei salades. Voor nu gebruiken we slechts een beetje, gemengd met olijfolie in een verhouding van 1:3.
  • Schil de overgebleven 0,5 kg bietjes in grove stukken en breng op smaak met de vinaigrette.
  • Begin voor het opmaken met de bietengazpacho. Garneer vervolgens met de sla, biet en zuring. Besprenkel het geheel met de bergamotvinaigrette.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Restaurant de Kas Amsterdam: Van het land op het bord

Jos en Wim zijn de chef en eigenaar van restaurant de Kas in Amsterdam. Wim werkte bij Parkheuvel en Bolenius, Jos bij Vermeer en Jamie Oliver. Het restaurant heeft zijn eigen kassen en een tuin in de Beemster waar vele groentes groeien wat zij in hun gerechten gebruiken.

In dit kookboek nemen Jos en Wim je mee voor een kijkje achter de schermen van het restaurant. Het boek helpt je bij het maken van prachtige creaties. In het boek staan 50 recepten waarbij groente centraal staat. 

Kookboek restaurant de kas

Restaurant de Kas Amsterdam: Van het land op het bord

  • Wim de Beer en Jos Timmer
  • 9789021575315
  • Kosmos Uitgevers
  • €34,99 

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten